Teuntje Koolmees
In mijn carrière als verloskundige heb ik zowel in de thuispraktijk als in het ziekenhuis gewerkt. In al die jaren lag voor mij de begeleiding van de aanstaande ouders centraal. Niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook bij de bevalling.

Kennis geeft macht maar in het geval van bevallen, geeft kennis ook kracht!

Het is een unieke gebeurtenis in een mensen leven met zo veel impact dat het raar is dat veel mensen bedenken in de zwangerschap: ik laat het wel over me heen komen. Op zich is dat een goede gedachte want bevallen is uiteindelijk ook loslaten maar je kunt pas loslaten op het moment dat je er vertrouwen in hebt, niet als je niet weet wat er gaat gebeuren. Ook het hebben van te hoge verwachtingen over hoe de bevalling zal verlopen, kan paniek, angst en frustratie geven wanneer die verwachtingen niet uitkomen. Managing expectations is daarom erg belangrijk.

Ik vind het prachtig om te zien dat aanstaande ouders samen binnen komen, waarbij de partner vaak mee komt om dat de zwangere dit wil en na de derde les mij vol enthousiasme de hand schud en met schittering in de ogen zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het hen samen gaat lukken. Beiden hebben dezelfde informatie gehad en beiden weten wat ze te doen staat, ze zijn een team!

Hoe de bevalling precies zal verlopen, kan niemand jullie vertellen maar het gaat er mij om dat jullie, na het volgen van de cursus, goed zijn voorbereid en wanneer de bevalling achter de rug is, kunnen zeggen: wij hadden een Prettige Bevalling!