Samenvatting

Een kindje krijgen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in ons leven. Daar bereiden we ons dus goed op voor, zou je denken. Niet alleen als moeder, maar samen, als partners. Je wilt immers (meestal) samen een kind. Toch doen dat maar weinig aanstaande ouders. Bovendien richten de cursussen en boeken die er zijn, zich vooral op de moeder óf de vader. Jammer, vond verloskundige Marlies Galema. Ze merkte namelijk dagelijks dat een goede gezamenlijke voorbereiding helpt. Het heeft onmiskenbaar een positief effect, zowel op het verloop van de bevalling als op de manier waarop beide partners de bevalling ervaren én het succes van hun relatie als gezin. Daarom ontwikkelde ze de cursus Prettig Bevallen. Dit boek is de weerslag van die cursus: je kunt het lezen als handleiding. Galema legt uit hoe je je kunt voorbereiden en waarom het zo belangrijk is dat je dat samen doet.

Uit het boek: “Door dit boek zijn jullie beiden samen beter voorbereid. Bij de start van de bevalling hebben jullie allebei hetzelfde kennisniveau. Dat geeft meer zelfvertrouwen en neemt angst weg. Jullie worden minder gauw verrast. Je kunt dingen plaatsen (herkenning). Jullie hebben goed nagedacht hoe jullie dit zo goed mogelijk samen kunnen ervaren en je hebt goed nagedacht over vraagstukken rond de omgang met jullie kindje en met elkaar (…) Dit boek geeft jullie kennis en handvatten om als team te bevallen en als partners een ouderteam te zijn.”

“Een absolute aanrader voor iedereen die wil weten hoe een bevalling nu eigenlijk verloopt en hoe je door verbinding elkaar echt kunt helpen, zowel bij de bevalling als in de eerste maanden als ouders!”
Bernd Horsman, oud-cursist

“Vanuit onderzoek weten we dat je aan relaties moet werken en dat ze onderhoud nodig hebben, vooral tijdens belangrijke transities zoals het ouderschap. In haar boek vertaalt Marlies Galema deze kennis op een toegankelijke manier, zodat stellen die hun eerste kind verwachten zich samen op de komst van een kind kunnen voorbereiden.”
Catrin Finkenauer, hoogleraar Jeugdstudies Universiteit Utrecht

“Dit boek is een must voor alle aanstaande vaders en moeders. Wetenschappelijke studies tonen de laatste jaren namelijk steeds meer aan dat de bevalling en een kind krijgen echt niet alleen een vrouwenaangelegendheid is: vaders doen er wel degelijk toe!. Wetenschappelijke kennis overbrengen op vaders en moeders en beschrijven in een praktisch, uiterst leesbaar en leuk boek vraagt echter om ervaring en betrokkenheid met de doelgroep, inzicht, reflectie en een flinke dosis humor van de schrijver. Dit boek voldoet hier 100% aan. Ik raad dan ook alle vaders en moeders die een kind gaan krijgen, prettig willen bevallen en een mooie start als gezin met elkaar willen beleven aan dit boek samen te lezen.”
Prof. Dr. Hedwig van Bakel Tilburg University

Bestel het boek hier